Spread the magic

Handlingsorienteret aktionsforskning med fokus på bevægelse ændrer praksis i skolen

Indførelsen af daglig bevægelse i skolens undervisning har vist sig at være svært at gennemføre, men gennem aktionsforskningsprojektet iMOOW! er der udviklet en ny praksis, som lærere og pædagoger finder meningsfuld. I vores nye forskningsartikel undersøger vi, hvad der var på spil i aktionsforskningsprocessen, som gjorde, at bevægelse i undervisningen blev meningsfuld. Aktionsforskning er kendetegnet ved at praksisforandring sker gennem en systematisk selvrefleksiv undersøgelse af egen praksis, men vores granskning af processerne i iMOOW! viser, at når de involverede lærere og pædagoger indgik i fælles bevægelsesbaserede undersøgelser, opstod der en ny fælles meningsdannelse. Denne er imidlertid formet af relationer blandt deltagerne, tidsopfattelser og rummet det foregår i. Vi anbefaler derfor en metodisk opmærksomhed på bevægelsesbaserede undersøgelser, som omfatter relationsdannelse, tidsdannelse og rumdannelse, og det kan du læse mere om i artiklen (En)action research: practice transformation through processes of participatory sense-making in educational action research.

klma@via.dk | Website | + posts

Ph.d., Lektor
Forskningscenter for pædagogik og deltagelse
VIA University College

ollu@via.dk | Website | + posts

Ole er Ph.d. i idræt fra Syddansk Universitet og arbejder nu som lektor på pædagoguddannelsen, VIA University College, Aarhus. Her arbejder han primært med forskning bl.a. i forskningsprogrammet 'Krop, bevægelse og idræt'.

Oles arbejde med forsknings- og udviklingsprojekter har bl.a. været rettet mod den pædagogiske praksis i dagtilbudsområdet, hvor han undersøger, hvordan pædagoger igennem berøring, bevægelse samt bearbejdning af dagligdagens eksistentielle kvaliteter kan understøtte børnehavebørns læring, dannelse, leg, motivation og lidenskab. I sin tidligere forskning har Ole haft en interesse i at undersøge og afdække kendetegnene for tiltrækkende og stimulerende læringsmiljøer indenfor medicinsk uddannelse og elitesportstræning.

Oles forskning tager udover filosofiske undersøgelser, poetisk fremstillingsformer også udgangspunkt i kvalitative metoder, herunder etnografisk feltarbejde, deltagerobservation samt semistrukturerede interviews.

Docent at VIA University College | joj@via.dk | + posts

Jens-Ole er cand. mag., ph.d. og docent i VIA University College, hvor han er leder af forskningsprogrammet Krop, Idræt og Bevægelse. Han forsker i eksistentielle temaer i børn og unges hverdagsliv i dagtilbud, skole og fritid i relation til motion og bevægelse i skolen, idrætsundervisning, bevægelse og leg. Han har bl.a. skrevet Rum der bevæger børn (2009), og redigeret bøgerne Vildt og farligt (2015), Motion og bevægelse i skolen (2018) og Sans for bevægelse (2020).