Spread the magic

At designe for bevægelsesleg

I forskningsprojektet ”Må jeg være med?” har vi sammen med pædagoger fra to skoler undersøgt, hvordan man kan designe for leg, så legen kommer til at få flere deltagelsesmuligheder. Fra forskningen ved vi, at der er en sammenhæng mellem manglende legekompetencer og social marginalisering. Samtidig ved vi at der er børn, der har vanskeligheder med at igangsætte, udvikle og deltage i leg, og det ser ud til, at disse vanskeligheder har konsekvenser for børnenes deltagelse i skolen, der rækker ud over det at lege. Det er også sådan – ligesom med mange andre forhold i livet – at for at blive god til at lege skal man deltage i leg, men at det kan være svært at få adgang til leg, hvis man ikke allerede er god til at lege. Med andre ord står vi overfor en pædagogisk opgave med at bryde den onde cirkel, så flere børn for mulighed for at deltage i leg.

Ved at arbejde med Design based research og formulere designprincipper der kan bruges i praksis, beskriver vi i nærværende artikel nogle bud på, hvordan man kan få flere børn med i legen. Det kræver pædagogisk opmærksomhed, men som det fremgår har pædagogerne i studiet med stor kreativitet udviklet nye lege, hvor der er mulighed for at mange børn med forskellige præferencer kan deltage i legen.

Artiklen kan læses i sin fulde længde her:

https://journals.sub.uni-hamburg.de/EDeR/libraryFiles/downloadPublic/45

Docent at VIA University College | joj@via.dk | + posts

Jens-Ole er cand. mag., ph.d. og docent i VIA University College, hvor han er leder af forskningsprogrammet Krop, Idræt og Bevægelse. Han forsker i eksistentielle temaer i børn og unges hverdagsliv i dagtilbud, skole og fritid i relation til motion og bevægelse i skolen, idrætsundervisning, bevægelse og leg. Han har bl.a. skrevet Rum der bevæger børn (2009), og redigeret bøgerne Vildt og farligt (2015), Motion og bevægelse i skolen (2018) og Sans for bevægelse (2020).