Mere Meningsfuld Idrætsundervisning
Gode idrætsvaner og lysten til at bevæge sig og være fysisk aktiv gennem hele livet grundlægges i barndommen (Telama, 2009). De seneste års forskning viser dog en mindre tilbagegang i børns deltagelse i sport og motion (Rask & Eske, 2020). Dertil kommer, at der er en stor andel af børn, der er motorisk udfordrede ved skolestart, og flere oplever vanskeligheder i en sådan grad, at det påvirker deres dagligdag og sociale liv (Pedersen et al., 2020). Der er derfor særdeles god grund til at se nærmere på, om og hvordan vi i indskolingens idrætsundervisning kan øge børns bevægelsesglæde.
Projektet Mere Meningsfuld Idrætsundervisning (MMI) støttet af A.P. Møller fonden, er et samarbejde mellem 4 skoler i Horsens og Slagelse kommune, Dansk Skoleidræt, Syddansk Universitet og VIA University College. Formålet er at udvikle og forandre praksis i idrætsfaget, så elever har idrætsundervisning, der opleves vedkommende og meningsfuld. I projektet lægges fokus på indskolingselevernes oplevelser af idrætsfaget, da de første skoleår baner vejen for resten af skolelivet, og ambitionen for MMI er at skabe en ny didaktik, der sætter fokus på meningsfuld idrætsundervisning, der kan fremme elevers deltagelse og bevægelsesglæde.
Vi er således interesserede i, hvilke oplevelser der fremmer indskolingselevers meningsfulde deltagelse i idrætsundervisningen, og hvordan lærere og pædagoger kan fremme meningsfulde idrætsoplevelser i idrætsundervisningen for elever i indskolingen?
Med afsæt i aktionsforskning og -læring, udvikles og afprøves nye idrætsaktiviteter og tilgange til idrætsundervisningen i indskolingen gennem fælles handlinger og refleksioner mellem lærere, pædagoger og forskningsmedarbejdere.
Læs mere om projektet i denne artikel på TV2-Østjylland eller se videoklip på TVsyd her 5:45 inde i udsendelsen.
Litteratur:
Pedersen, T. P., Pant, S. W., & Ammitzbøll, J. (2020). Motorisk udvikling ved indskolingsalderen Samarbejde mellem sundhedsplejersker og Statens Institut for Folkesundhed. København K.
Rask, S., & Eske, M. (2020). STATUS PÅ DANSKERNES IDRÆTSDELTAGELSE 2020. Idrættens Analyseinstitut. Aarhus.
Telama, R. (2009). Tracking of Physical Activity from Childhood to Adulthood: A Review. Obes Facts, 3, 187–195. https://doi.org/10.1159/000222244