Afgørende at skolen får kroppen og bevægelse meget mere ind i undervisningen
Fysisk aktivitet og praktisk indhold kan kvalificere undervisningen i alle fag og fremme elevernes trivsel, skriver Ole Lund og Kasper Lasthein Madsen i denne kronik i Altinget.
AIESEP international Sports-, Idræts og Bevægelseskonference juni 2019
AIESEP er en international Sports-, Idræts- og Bevægelseskonference, der samler forskere og praktikere fra hele verden til at diskuterer bevægelse, skoleidræt og sundhed i børns liv. Forskningsprogrammet Krop, Idræt og Bevægelse deltog i dette års konference, under temaet 'Physical Education and Physical Literacy' og 'Social-Emotional Learning through Physical Activity and Sport'.
Begavet Bevægelsesundervisning
Mange voksenstyrede bevægelsesaktiviteter handler om at give børn og unge klare afgrænsede (bevægelses)opgaver. Dette indlæg skal ses som en opfordring til at skrue lidt ned for determineringslysten og i stedet arbejde med at gøre bevægelse og idræt til en gave – altså ikke bare en opgave! Læs mere i indlægget. Illustration: Thomas Vium
Bevægelsesfrihed
Oplevelsen af at kunne bevæge sig frit synes at være nødvendig for, at børn af egen fri vilje bevæger sig ind i et givent (fag)område. Det er derfor interessant, hvordan pædagoger og undervisere i samspil med børn kan være i stand til at give dem oplevelser af frirum i bevægelsesaktiviteter, hvor der er plads til at eksperimentere, lege og blive pirret, så de bliver grebet af bevægelsen.
Bevægelsesfællesskaber
”Vi skal stå sammen, ved at holde afstand”. Men hvad vil det egentlig sige, at man skal stå sammen ved at holde afstand? Pandemiens restriktioner kan minde os om, hvorfor det er værdifuldt at stå sammen. Læs mere her! Illustration: Thomas Vium
Broccoli eller magi?
At bevæge sig behøver ikke være noget man gør for at rette op på en uhensigtsmæssig livsstil. Det er faktisk eksistentielt meningsfuldt at bevæge sig og ikke kun et nyttigt redskab til at genskabe en sund livsstil.
En alternativ guide til jonglering
Få en alternativ guide til jonglering, der snarere end at have fokus på tekniske aspekter omkring hvordan man lærer at jonglere har fokus på eksistentielle aspekter. Billede af Picasso: Family of Jugglers, 1905.
En spade er en spade! Og en skovl er til at grave med.
I dette blogindlæg beskriver Camilla Kjær om en oplevelse med at understøtte børns iboende nysgerrighed og lyst til at eksperimentere i en børnehave. Billede: Camilla Kjær
Er lærerens egen kropsbevidsthed en forudsætning for motion og bevægelse i folkeskolen?
Har vi overset en vigtig forudsætning hos lærerne i folkeskolen for, at bevægelse kan indgå som en central del af undervisning? Læs mere om konkrete oplevelser fra et forskningsprojekt om bevægelse i folkeskolen.
Et dannelsesargument for temabaseret idrætsundervisning
Temabaseret idrætsundervisning har de seneste år været foreslået som tilgang til idrætsfaget, for at eleverne kan opleve en mere helhedsorienteret og varierende undervisning. Argumenterne synes dog overvejende at tage udgangspunkt i et uddannelsesrationale, men hvori ligger en dannelsesmæssig værdi for at arbejde temabaseret i idrætsundervisningen?
Forført (?) og efterladt i tvivl
I bøgerne ’Indirect Pedagogy’ (2013) og ’At bryde isen’ (2019) tager Saeverot og Borghäll livtag med centrale pædagogiske og eksistentielle problemstillinger. Det gør de med pædagogiske greb som forførelse, bedrag og grænsevandring, men hører disse begreber hjemme i en pædagogisk kontekst?
Hvordan imødekommer vi bedst elevernes oplevelser af eksklusion og marginalisering i idræt og bevægelsesaktiviteter?
Med dette indlæg vil jeg forsøge at udfordre vores nuværende måde at tænke inklusion på i idræt og bidrage med nye perspektiver på, hvordan inklusionsopgaven kan gribes an både i idrætsundervisningen og i andre af skolens fag, hvor der bliver anvendt bevægelsesaktiviteter.
iMOOW! sætter lærerstuderende i bevægelse
Der foregik konkret brobygning mellem forskning og uddannelse, da lærerstuderende mødte forskningsviden og selv udviklede og transformerede den til praksis. Aktionsforskningsprojektet iMOOW! satte lærerstuderende i bevægelse, både i bogstavelig forstand men også i overført betydning.
Koreografiske eksperimenter med en passioneret, kropslig og legende undervisningskultur på pædagoguddannelsen
Dette ph.d.-projektet er et ud af 12 ph.d.-projekter i det landsdækkende forskningsprogram i Playful Learning. I projektet arbejder Lars Dahl Pedersen med en særlig koreografisk tilgang for at undersøge forholdet mellem passion, kropslighed og leg i undervisningsrummet på pædagoguddannelsen. Foto: Maria Cecilie Ortmann
Lad os omfavne børnenes kropslighed i undervisningen
En række undersøgelser har konkluderet, at skolerne har svært ved at leve op til kravet om 45 minutters daglig motion og bevægelse for alle elever i folkeskolen. Det har affødt et nyt initiativ, som skal sætte ”Fagene i bevægelse på en meningsfuld måde” (uvm.dk.). Det er et godt initiativ, men man må spørge sig selv, hvad der så er meningsfuld bevægelse i undervisningen, og dette svar kræver nogle grundlæggende overvejelser, der omfatter vores opfattelse af barnet som elev, og hvordan læring og erkendelse finder sted.
Leg og øvelse
Hvad er forholdet mellem leg og øvelse? I et nyt ph.d. projekt tilknyttet Læreruddannelsen på VIA og forskningsprogrammet Playful Learning, søger Søren Hørning Hansen at bidrage til udviklingen af en legende øvelsesdidaktik på Læreruddannelsen, ved at anskue leg som en form for øvelse. Læs mere om Sørens projekt her.
Legende bevægelser i et koreografisk perspektiv
Legende bevægelser i et koreografisk perspektiv. En ph.d.-afhandling om hvordan pædagogstuderende kan lære at være legende og dansende i kreative bevægelsesaktiviteter som en del af pædagogens relationsarbejde. Foto: Michael Blume
Lyden af idræt
Lyden af idræt er en podcast om idrætsundervisning, som fungerer som inspirationskilde til at skabe endnu bedre idrætsundervisning. Podcasten henvender sig primært til idrætslærere og idrætslærerstuderende, men også andre der er optagede af undervisning i idræt og bevægelse.
Mariehønen Evigdans
En oversigtsmodel til planlægning, udvikling og analyse af undervisning i dans og udtryk. Illustration: Anette Bloch Sandgaard
McDonalisering af kvalitativ forskning
Kvalitativ forskning har særligt de sidste 20 år opnået stor anerkendelse. Men rammerne og arbejdet er underlagt kvantitative mål, der kan påvirke forskningskvaliteten - en tendens, som Professor Svend Brinkmann kalder for 'McDonaldisering af kvalitativ forskning'.
Ole Bole gik i skole
Børn går i skole, ligesom de tidligere har gået i børnehave og voksne går på arbejde. Men måske gemmer der sig en anden betydning i at gå eller at bevæge sig, som ligger ud over den fysiske bevægelse. Bevægelse handler også om at blive bevæget af verden og bevæge den. Det kan være med til at give en mere nuanceret forståelse af, hvad det vil sige at gå i skole. Læs mere i indlægget. Illustration: Thomas Vium
Ph.d.-forsvar: Udskolingslærernes perspektiv på motion og bevægelse i skolen
Udskolingslærere oplever motion og bevægelse som en ekstra og mindre vigtig arbejdsopgave, hvilket afspejles i såvel omfanget som kvaliteten af bevægelse i undervisningen. Ph.d-forsvar ved Henrik Taarsted Jørgensen med titlen: ’Udskolingslæreres perspektiv på motion og bevægelse i skolen’. Den 6. december kl. 14.00 i laboratorie for Leg og Innovation, Bygning 39, SDU, Odense.
Projekter og profetier for idræts- og bevægelsespædagogisk forskning
I denne video laver Jens-Ole Jensen en kort status over den pædagogiske idræts- og bevægelsesforskning i Danmark og tager efterfølgende et kig i krystalkuglen, for hvor forskningen og fagområdet bevæger sig hen.
RE:MOVE konference 2019
Skal du med til årets RE:MOVE konference om Bevægelsesglæde? RE:MOVE er en Idræts- og bevægelseskonference som henvender sig til pædagoger, lærere, instruktører og konsulenter i kommuner og idrætsorganisationer. Konferencen giver en række perspektiver på, inspiration til og stiller nye spørgsmål i forhold til at arbejde med bevægelse i børns liv.
RE:MOVE konferencen 2019 – bevægelsesglæde
RE:MOVE konferencen 2019 i ord og billeder