Mere Meningsfuld Idrætsundervisning
Nyt materiale til idrætsundervisning i indskoling på baggrund af aktionsforskningsprojektet MMI.
Nyt materiale til idrætsundervisning i indskoling på baggrund af aktionsforskningsprojektet MMI.
Hvordan kan idrætspædagogiske modeller være med til at kvalificere en mere alsidig idrætsundervisning? Hør i denne episode af RE:MOVE's podcastserie, om hvordan forskellige idrætspædagogiske modeller skal sammensættes, hvis vi skal lykkes med at skabe en mere alsidig idrætsundervisning.
Mere Meningsfuld Idrætsundervisning (MMI) er et toårigt aktionsforskningsprojekt støttet af A.P. Møller Fonden, der har til formål at undersøge, hvordan man kan skabe en mere meningsfuld idrætsundervisning i indskolingen. Læs mere om projektet her og se videoklip fra en af de involverede skoler.
Idrætsdidaktiske modeller har særligt internationalt fået en stigende opmærksomhed. I to nye artikler diskuteres det, hvordan et uddannelsesteoretisk perspektiv kan kvalificere valget af idrætsdidaktiske modeller i idrætsundervisningen med henblik på dannelse. Illustration: Thomas Vium
I denne artikel fremstiller Ole Lund og Esben Stilund Volshøj, hvordan man kan forstå bevægelsesfrihed som et mellemmenneskeligt fænomen og giver bud på, hvordan man kan understøtte børn og unges oplevelser af frihed i bevægelsespædagogiske kontekster. Billede: Esben Volshøj
Se eller gense præsentationer og workshops fra RE:MOVE konferencen 2021
"Du skal øve dig!" lyder en ofte anvendt sætning i skolens idrætsundervisning. Men vi kan ikke enerådigt bestemme, at eleverne skal øve sig, de må nemlig selv have lyst dertil. I denne artikel undersøges det, hvordan underviseren kan understøtte elevernes øvelse idræt i skolen.
Oplevelsen af at kunne bevæge sig frit synes at være nødvendig for, at børn af egen fri vilje bevæger sig ind i et givent (fag)område. Det er derfor interessant, hvordan pædagoger og undervisere i samspil med børn kan være i stand til at give dem oplevelser af frirum i bevægelsesaktiviteter, hvor der er plads til at eksperimentere, lege og blive pirret, så de bliver grebet af bevægelsen.
Temabaseret idrætsundervisning har de seneste år været foreslået som tilgang til idrætsfaget, for at eleverne kan opleve en mere helhedsorienteret og varierende undervisning. Argumenterne synes dog overvejende at tage udgangspunkt i et uddannelsesrationale, men hvori ligger en dannelsesmæssig værdi for at arbejde temabaseret i idrætsundervisningen?
Kvalitativ forskning har særligt de sidste 20 år opnået stor anerkendelse. Men rammerne og arbejdet er underlagt kvantitative mål, der kan påvirke forskningskvaliteten - en tendens, som Professor Svend Brinkmann kalder for 'McDonaldisering af kvalitativ forskning'.