Begavet Bevægelsesundervisning
Mange voksenstyrede bevægelsesaktiviteter handler om at give børn og unge klare afgrænsede (bevægelses)opgaver. Dette indlæg skal ses som en opfordring til at skrue lidt ned for determineringslysten og i stedet arbejde med at gøre bevægelse og idræt til en gave – altså ikke bare en opgave! Læs mere i indlægget. Illustration: Thomas Vium
Bevægelsesfrihed
Er bevægelsesfrihed nøglen til at vække og fastholde børns og unges lyst til at bevæge sig? Hør i denne episode af RE:MOVE's podcastserie, om hvorfor bevægelsesfrihed ikke blot handler om at lade børn gøre hvad de har lyst til.
Bevægelsesfrihed
Oplevelsen af at kunne bevæge sig frit synes at være nødvendig for, at børn af egen fri vilje bevæger sig ind i et givent (fag)område. Det er derfor interessant, hvordan pædagoger og undervisere i samspil med børn kan være i stand til at give dem oplevelser af frirum i bevægelsesaktiviteter, hvor der er plads til at eksperimentere, lege og blive pirret, så de bliver grebet af bevægelsen.
Bevægelsesfrihed
I denne artikel fremstiller Ole Lund og Esben Stilund Volshøj, hvordan man kan forstå bevægelsesfrihed som et mellemmenneskeligt fænomen og giver bud på, hvordan man kan understøtte børn og unges oplevelser af frihed i bevægelsespædagogiske kontekster. Billede: Esben Volshøj
Broccoli eller magi?
At bevæge sig behøver ikke være noget man gør for at rette op på en uhensigtsmæssig livsstil. Det er faktisk eksistentielt meningsfuldt at bevæge sig og ikke kun et nyttigt redskab til at genskabe en sund livsstil.
Dannelse og idrætsdidaktiske modeller
Idrætsdidaktiske modeller har særligt internationalt fået en stigende opmærksomhed. I to nye artikler diskuteres det, hvordan et uddannelsesteoretisk perspektiv kan kvalificere valget af idrætsdidaktiske modeller i idrætsundervisningen med henblik på dannelse. Illustration: Thomas Vium
Et dannelsesargument for temabaseret idrætsundervisning
Temabaseret idrætsundervisning har de seneste år været foreslået som tilgang til idrætsfaget, for at eleverne kan opleve en mere helhedsorienteret og varierende undervisning. Argumenterne synes dog overvejende at tage udgangspunkt i et uddannelsesrationale, men hvori ligger en dannelsesmæssig værdi for at arbejde temabaseret i idrætsundervisningen?
Fagdidaktik i idræt
I antologien Fagdidaktik i idræt gives der bud på en aktuel fagdidaktik, der modsvarer de udfordringer, som idrætsfaget står overfor.
Fra idrætsudøver til idrætslærer
Hvordan skaber du et undervisningsmiljø, der understøtter de studerendes forvandling fra idrætsudøver til idrætslærer? Hør med i RE:MOVE's podcastserie, hvordan Kirstine Lillelund, lektor ved Læreruddannelsen på VIA University College arbejder med forvandlingen til idrætslærer.
Fællesskaber i idrætsundervisningen
Oplevelsen af at være en del af et fællesskab, er en af de centrale drivkræfter ved idræt i skolen og fritiden og derfor bør mulighederne for oplevelse af fællesskab også være en naturlig del af idrætsundervisningen i skolen. Læs mere om hvordan du kan arbejde med Fællesskab i denne artikel af Henrik Taarsted Jørgensen.
Hvordan imødekommer vi bedst elevernes oplevelser af eksklusion og marginalisering i idræt og bevægelsesaktiviteter?
Med dette indlæg vil jeg forsøge at udfordre vores nuværende måde at tænke inklusion på i idræt og bidrage med nye perspektiver på, hvordan inklusionsopgaven kan gribes an både i idrætsundervisningen og i andre af skolens fag, hvor der bliver anvendt bevægelsesaktiviteter.
Hvorfor skal man til prøve i idræt efter 9. klasse?
I sommeren 2015 blev det for første gang muligt at komme til 9. klasses afgangsprøve i idræt i folkeskolen. Men hvorfor det er en god ide med en prøve i idræt, og hvad det betyder for fagforståelsen?
Idræt i skolen
Akademisk Forlag har udgivet en ny bog om idrætsdidaktik. Læs indledningen her. Ilustration: Akademisk forlag
Idrætspædagogiske modeller
Hvordan kan idrætspædagogiske modeller være med til at kvalificere en mere alsidig idrætsundervisning? Hør i denne episode af RE:MOVE's podcastserie, om hvordan forskellige idrætspædagogiske modeller skal sammensættes, hvis vi skal lykkes med at skabe en mere alsidig idrætsundervisning.
Idrætsundervisning i indskolingen
Mange børn har let ved at deltage i idrætsundervisningen i skolen, imens andre børn har sværere ved at aflæse koderne og fornemme, hvad der foregår. Dette udviklingsprojekt tager udgangspunkt i ”Børn med opmærksomhedsudfordringer” med formålet at fremme inklusion og styrke idrætsundervisningen for alle børn i skolen.
Inklusion af ikke-idrætsvante børn i idræt i skolen
Hvordan bliver idrætsundervisningen til et inkluderende læringsmiljø? Hør i denne episode om, hvorfor dybdelæring og medbestemmelse er vigtig, hvis man skal inkludere de ikke-idrætsvante børn i idrætsundervisningen.
Legens bevægelser i skolen
Ny artikel om Legens bevægelser i skolen - find link til artiklen i indlægget. Illustration. Thomas Illum
Listening to students’ silences
Tilgange til at forstå elevperspektivet har udviklet sig markant de seneste 30 år. Inden for idrætsforskningen har en særlig opmærksomhed været rettet mod det, som eleverne ikke fortæller. I artiklen undersøges hvordan vi kan søge at lytte til, høre og forstå elevernes tavshed med henblik på at forstå deres ikke-deltagelse i idrætsundervisningen.
Lyden af idræt
Lyden af idræt er en podcast om idrætsundervisning, som fungerer som inspirationskilde til at skabe endnu bedre idrætsundervisning. Podcasten henvender sig primært til idrætslærere og idrætslærerstuderende, men også andre der er optagede af undervisning i idræt og bevægelse.
Mariehønen Evigdans
En oversigtsmodel til planlægning, udvikling og analyse af undervisning i dans og udtryk. Illustration: Anette Bloch Sandgaard
Meningsfuld idræt for alle
Hvordan kan man lave idrætsundervisning, der er meningsfuld for alle børn og unge? Hør i denne episode af RE:MOVE's podcastserie, om de udfordringer, idrætslærere står med i hverdagen, når de møder børn, som ikke er engagerede, og som i yderste konsekvens oplever ubehag ved at have idræt og om de konkrete måder at imødekomme udfordringerne på.
Mere Meningsfuld Idrætsundervisning
Mere Meningsfuld Idrætsundervisning (MMI) er et toårigt aktionsforskningsprojekt støttet af A.P. Møller Fonden, der har til formål at undersøge, hvordan man kan skabe en mere meningsfuld idrætsundervisning i indskolingen. Læs mere om projektet her og se videoklip fra en af de involverede skoler.
Mere Meningsfuld Idrætsundervisning
Nyt materiale til idrætsundervisning i indskoling på baggrund af aktionsforskningsprojektet MMI.
Redskabsdug til idræt i skolen
Nyt materiale til skolens idrætsundervisning i Redskabsgymnastik. Se video af Henrik der introducerer dugen. Illustration: Henrik Taarsted Jørgensen
Teaching Personal and Social Responsibility
Skolereformen fra 2014 må siges at hylde en mere instrumentel tænkning om kroppens anvendelse i skolen. Men idræt, krop og bevægelse favner selvfølgelig bredere i en skolekontekst, og indeholder også et dannelsespotentiale. Teaching Personal and Social Responsibility er en Idrætspædagogisk model, som sætte fokus på hvordan man kan arbejde med dannelsestematikker igennem idræt og bevægelse.